#blog: Kracht door Mischa…

Kracht

Al op jonge leeftijd fascineerde ik me voor verplaatsen, techniek en snelheid. Dat gevoel van je lichaam zo bewegen dat je vooruitkomt. Schaatsen, op glad ijs. Diep zitten, schouder-heup-knie, de valbeweging, zijwaarts en de ontspanning.

Om je te verplaatsen heb je naar mijn idee: techniek, focus, concentratie, coördinatie en souplesse nodig. Dag-in-dag-uit was ik te vinden op de ijsbaan, het liefst zou ik altijd snel gaan. Om snel te gaan, te kunnen bewegen op het ijs is meer nodig.

Droogtraining

Heel vroeger al deed ik in de zomer aan droogtrainen. Daarbij heb ik veel oefeningen gedaan als buikspieren, rugspieren, opdrukken en optrekken. Ik deed het omdat ik er in de winter beter van zou worden. Ik deed alles met eigen lichaamsgewicht, alle oefeningen. Er zijn tijden geweest dat ik heel gedisciplineerd iedere avond 15 minuutjes oefeningen deed. Voor mijn gevoel was ik er nooit zo goed in, dat kwam omdat ik het minder leuk vond om te doen.

Start

Tot 4 jaar geleden. Ik was in het verleden al eens eerder naar de sportschool geweest, hoe gaat zoiets?! Ik raakte weleens een apparaat aan of een gewicht, alleen ik had geen idee van. Hoe verplaats je zoiets? Ik deed er nooit veel mee. Tot dat moment. Ik had toch het gevoel dat mijn houding niet altijd even krachtig was. Ik had het gevoel mij kracht niet of nooit te hebben kwijt gekund voor mijn sporten: schaatsen en fietsen. Logisch als je tijdens je opvoeding altijd hebt gehoord dat krachttraining met gewichten onzin is en dom is om te doen.

Sportschool

Eigenwijs dat ik ben, toch was ik er nieuwsgierig naar. Ik kan me nog goed herinneren dat ik aan mijn eerste training met gewichten begon: Lunges, squats. Het leek wel op de oefeningen die ik van jongs afaan al deed alleen nu met een gewicht. Ik had me ingeschreven bij een sportschool in Den Haag, een sportschool onder de viaduct. Een waar ik nu van zou denken, dubieus? Een waar ook ja zoals mijn vooroordeel opgepompte jongens en meisjes kwamen. Ik stond daar ook opeens voor een spiegel mijn oefeningen te doen. Het voelde gek aan, doe ik het wel goed? Voer ik de beweging correct uit? Ik hield zoals ik geleerd had keurig een dagboekje bij en schreef daarin de vorderingen. Ik deed het niet om me op te blazen maar om me beter/fitter en sterker te voelen.

Verandering

Ik voelde dat mijn lichaam veranderde, het was niet alleen een kwestie van gevoel maar door metingen te doen zag ik daarin ook veranderinen. In de beginface ben ik enorm veel afgevallen, mijn lichaam kwam op gang! Eindelijk na al die jaren. Ik kon mijn kracht letterlijk kwijt! Zogezegd zo gedaan, ik pakte het wielrennen weer serieuzer op en merkte dat ik stapjes kon maken heel voorzichtig, training-voor training, ik voelde dat ik mijn lichaam makkelijker op snelheid kon brengen. De duw-trek beweging kost energie, alleen gaat het me “gemakkelijker ’af, dat klinkt gek, ik voel dat mijn houding beter is! De afgelopen 4 jaar heb ik enorm veel geleerd op dat vlak en ik ben nog lang niet uitgeleerd.

Sterker worden

Ik voel dat mijn lichaam sterker wordt en ik probeer nu heel voorzichtig eens iets andere trainingen te maken door combinaties te maken tussen verschillende oefeningen, en ik probeer de linkjes te leggen naar de sporten die ik zo geweldig vind om te doen: schaatsen en wielrennen. Ik maak de krachttraining sport specifiek. Schaatsen heeft me al veel moois gebracht, zou er dan toch nog iets in het vaatje zitten? Iets waarvan ik altijd al gedroomd heb toen ik er mee begon? Snelschaatsen, zo hard mogelijk! Krachttraining geeft mij veel terug! Zelfvertrouwen krijg ik ervan! Ik voel me sterk!

Mischa

Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.